راه اندازی کمپین گیمیفیکیشنی و بررسی 10 نمونه ی آن
راه اندازی کمپین گیمیفیکیشنی و بررسی 10 نمونه ی آن
مقدمه:گیمیفیکیشن (gamification)تعریف های متعدد و گوناگونی برای هویت جذاب خودش داره اما عمومی ترین معنی این کلمه یا استراتژی بازاریابی برمیگرده به این جمله:گیمیفیکیشن یعنی استفاده از عناصر،المان ها و مکانیزم بازی در محیطی که غیر از بازی است،مثل آموزش،تبلیغات،بازاریابی و بهداشت و...
حالا ما چطوری میتونیم برای کسب و کار خودمون یک کمپین تبلیغاتی به کمک بازی وارسازی راه اندازی کنیم؟ با ما در این مقاله همراه باشید که صفر تا صد راه اندازی این نوع کمپین رو با هم بررسی کنیم.
گیمیفیکیشن چیست؟
همونطور که پیشتر اشاره کردیم گیمیفیکیشن یعنی استفاده از ابزار و مکانیزم هایی مثل:امتیاز دهی،ارتقا سطح،اهدا جایزه ، جدول امتیازات و…که مربوط به بازی ها هستند و همچنین تکنکیک هایی که نمود ظاهری نداره مثل قدرت داستان سرایی و استفاده از محرک های انگیزشی که برای اولین بار در بازی ها مورد استفاده قرار گرفت در جایی که ذاتا کاربرد ندارند با هدف تغییر و هدایت رفتار کاربران .
ولی یک مسئله ای رو همینجا باید بدونیم و اون هم اینه که منظور از بازی وارسازی، همیشه استفاده کردن از یک جهان بازی ویدیویی برای کمیپین تبلیغاتی که میخواهیم راه بیاندازیم نیست.گیمیفیکیشن یا بازی وارسازی صرفا به معنای استفاده از مکانیزم هایی هستش که در بازی ها استفاده میشه و نه استفاده از خود بازی های ویدیویی!
هدف گیمیفیکیشن استفاده از جذابیت بازی برای افزایش انگیزه و تعامل بیشتر مخاب با هدف تغییر رفتار او و هدایت او به انجام کارهایی با هدفی مشخص است . بازیوارسازی در حوزه های مختلف مثل آموزش موجب یادگیری به یادماندنی تر مطالب، در محیط های تحت وب کسب و کار شما باعث افزایش صرف زمان کاربر با شماست و صد البته شما چیزی رو در اختیار اونها گذاشتید که اونها ذاتا باهاش ارتباط میگیرن.
مراحل راه اندازی کمپین گیمیفیکیشنی
راه اندازی یک کمپین گیمیفیکیشن موفق نیازمند برنامه ریزی دقیق و مرحله به مرحله تا زمان اجرای کمپین هستش برای دریافت نتیجه عالی باید مراحل رو به درستی و دقت برنامه ریزی کنیم که در ادامه تمام این مراحل رو باهم برسی میکنیم:
1) تعیین دقیق اهداف راه اندازی کمپین : قبل از هرچیزی از باید بدونیم که با چه هدفی میخوایم این کمپین رو راه اندازی کنیم هدفم ما چیه؟ به عنوان مثال تعامل کاربر های فعلی خودمون قرار هست بالا ببریم یا قصد دارم مشتریان جدیدی جذب کسب و کامون کنیم؟شاید هدفمون راه اندازی کمپین برای افزایش آگاهی یک محصولی هست که میخوایم وارد بازار کنیم یا حتی هدفمون آموزش کارکنانمون هست یا جمع کردن شماره تماس و لید برامون اولویته. پس بعد از بررسی اهدافمون یکی رو انتخاب میکینم با استفاده درست از تکنینک و بررسی جامع یک سیستم گیمیفیکیشنی همه اهداف بالا قابل دستیابی است. گام دوم در این مرحله هم شناسایی اقدامات کاربرامون هست باید دقیقا بدونیم چه اقدام و فعل هایی رو کاربرامون قرار هست در کمپین ما و مطابق اهداف ما انجام بدن.
2)شناخت درست از مخاطبان و پرسونا هدف شما : این که ما شناخت درستی از مخاطب هامون داشته باشیم بهمون کمک میکنه تا کمپین گیمیفیکیشنی مون رو به گونه ای طراحی کنیم تا باب میل اونها باشه و برای اونها جذاب باشه، از المان ها و محصولات و اطلاعات و حتی رنگ هایی استفاده کنیم ما بیشترین میزان تعامل رو باهاش داشته باشه. به عنوان مثال اگر مخاطبمون قشر جوان هست کمپین گیمیفیکیشنی با داستان و روایی جذاب و هیجانی به همراه رقابت و هدیه برای نفرات اول کمپین بسیار مهیج تر خواهد بود و به طبع آن نرخ تعامل بالاتری رو هم تجربه خواهیم کرد.
3) انتخاب عناصر و تکنیک های گیمیفیکیشنی درست برای کمپینمون : امتیازدهی،رتبه بندی و سطح چالش ها و وظایف و بقیه عناصر بازی وارسازی یک کمپین رو به درستی و مطابق با اهداف کمپینی که قصد راه اندازی اون رو دارید انتخاب کنید. البته اینها موادی هست که بیشتر و در عموم 80 درصد از کمپین های گیمیفیکیشنی استفاده میشه اما اون چیزی که موجب موفقیت میشه نگاه درست و و شناخت عمیق از مخاطب و استفاده از تکنیک هایی در قالب کمپینمون هست که بیشتر موجب تحریک انگیزه درونی کاربر و در نتیجه تعامل بهتر با کمپینمون خواهد بود این که در بسیاری از موارد کمپین گیمیفیکیشنی به نتیجه و اهداف تعیین شده خود نمیرسد استفاده صرف از تکینیک های گیمیفیکیشنی و عدم استفاده درست از مفهوم گیمیفیکیشن است.
4) طراحی تجربه کاربری درست(ux): یک تجربه کاربری درست و ساده و قابل درک برای همه افراد با هر سطح آشنایی با سیستم های گیمیفیکیشنی و حتی ساختار های تحت وب بسیار کمک کننده هست تا همه افراد بتونن با محیطی که شما براشون طراحی کردید ارتباط برقرار کنند.
نکاتی که باید برای این موضوع رعایت کنید ساده هستند،اگر در فضای آنلاین قصد راه اندازی کمپین داریدگرافیک جذابی برای لندینگ پیج و یا طرح بازیوارسازی خودتون استفاده کنید،قوانین و ساده و واضح وضع کنید از کال تو اکشن های درست در جای درست استفاده کنیدو… اینها چیزهایی هستند که یک رابط کاربری خوبی رو برای کمپین مون به ارمغان می آورن.
5) پاداش های جذاب برای شرکت کننده ها و برندگان کمپین در نظر بگیرید: به مخاطب ها دلیلی برای شرکت در این کمپین بدید، چون درست کردن یک کمپین گیمیفیکیشنی و سرگرم کننده صرفا دلیل کافی نیست تا اونها زمان و توجه شون رو به شما اختصاص بدن ، ما باید جوایز جذابی مثل یک سری محصولات رایگان،تخفیف هایی از محصولات و خدمات مون و حتی جوایز نقدی رو برای مخاطب هامون در نظر بگیریم تا به اونها دلیلی برای شرکت و حضور در این کمپین داده باشیم. بدست آمدن نتیجه درست در گرو استفاده از محرک های درونی مثل قدرت داستان سرایی و قدرت حس مالکیت و پیشرفت و … در کنار محرک های بیرونی مثل جوایز و هدایا جذاب برای رسیدن به هدف و افزایش تعامل مهم است.
6) کمپین رو قبل از راه اندازی نهایی تست کنید: قبل از انتشار نهایی کمپین ، باید اون رو در با گروه کوچکی از مخاطب ها یا حتی کارکنان مون تست کنیم و بعد از جمع آوری بازخورد اونها روی نقاط قوتی که بهشون اشاره کردن پا فشاری بیشتری انجام بدید در صورت وجود مشکل یا نقاط ضعف اون رو اصلاح کنیم.
7) انتخاب کانال مناسب برای انتشار کمپین: بعد از اینکه همه مراحل قبل از به اصطلاح "لانچ"کمپین رو انجام دادید وقت انتشار کمپین رسیده.کمپین رو روی پلتفرم های مختلفی که در اختیار کسب و کار خودتون دارید مثل وب سایت ، اپلیکیشن ها یا شبکه های اجتماعی تون منتشر کنید و از روش های تبلغاتی متعددی مثل ایمیل یا SMS مارکتینگ،تبلیغات کلیلکی سایت ها یا انتشار اون روی صفحات اینستاگرامی اینفلوئنسر ها استفاده کنید و شروع اون رو به اطلاع همه برسونید .
8) پیگیری و تحلیل عملکرد کمپین: اگر فکر کنیم که کارهایی که باید انجام میدادیم تا پیش از راه اندازی کمپین بوده و بعد از اون کاری برای انجام دادن نیست عملا یک کمپین گیمیفیکیشن از پیش شکست خورده طراحی کردیم،کار مدیران بازاریابی تازه بعد از انتشار کمپین شروع میشه. باید با استفاده از ابزارهای آنالیزی نتایجی کمپین رو بررسی کنیم تا به شاخص های کلیدی عملکردی (KPI) از پیش تعیین شده بررسی و در غیر این صورت استراتژی هایی که برای بیش یا کمتر شدن شاخص ها از قبل در نظر گرفتیم مراجعه کنیم.
9) بازخورد گرفتن از شرکت کنندگان کمپین جهت بهبود عملکرد در کمپین های آتی
بعد از اتمام کمپین باز خوردی از شرکت کنندگان جمع آوری کنیم ونظراتشون رو با دقت مورد بررسی قرار بدیم . از نظرات مثبت برای شناسایی نقاط قوت کمپین گیفیکیشن مون و از نظرات منفی با روی باز استقبال کنیم که به ما کمک میکند اشتباهات و کاستی های رو کمپین های بعدی تکرار نکنیم.
10) حفظ ارتباط و تعامل با شرکت کننده ها بعد از پایان: این مسئله که بتونید بدون مزاحمت برای کاربران و شرکت کننده های کمپین بعد از اتمام اون،همچنان با اونها در ارتباط باشیم آخرین مرحله مدیریت یک کمپین و شاید یکی از مهمترین های اون هم باشه، ما باید با پیشنهاد های ویژه و جذاب روی محصولات خدماتمون به نحوی توی ذهن مخاطب جایگاه بدست بیاوریم .
تکنیک های گیمیفیکیشن
تکنیک های گیمیفیکیشن در واقع همون مکانیزم هایی هستش که ما از دنیای بازی ها بیشتر مورد استفاده قرار میدهیم بیایید تعدادی شون رو بررسی کنیم .
چالش برگزار کنید،نه خیلی سخت و نه خیلی آسان
لازم به گفتن این مسئله نیست که یکی از ابزارهای گیمیفیکیشن در راه اندازی کمپین های تبلیغاتی،راه اندازی مسابقه است،مسابقه ای که چالش برانگیز باشه و مخاطب رو توی یک سطح مثبتی از درگیری قرار بده و اجازه بده که در نهایت کاربر پیروز باشه،اما اگر چالش پیش روی اونها زیاد سخت یا زیاد آسون باشه،یا حوصله اونها سرمیره و یا از بازی دلسرد میشن و لحظه ای که اونها این حس رو داشته باشند با کمپین و مسابقه شما خدافظی میکنند چون به درستی طراحی نشده.
حس رقابت رو در شرکت کننده ها شعله ور کنید
از جدول رتبه بندی یا لیدربورد استفاده کنید، این جدول رو به صورت زنده نمایش بدید و بهترین امتیاز یا زمان رو همیشه جلو چشماشون نگه دارید تا با هر بار تلاش حس کنند که اونها هم میتونند به اون جایگاه برسند اما کاربران باید این مسئله رو بدونند کسانی که در جایگاه بالاتری قرار گرفتند کارهایی انجام داده اند و تسک هایی رو به سرانجام رسوندن، حالا نوبت شماست از حس رقابت جویانه کاربر ها استفاده کنید و با دادن تسک های کوچک و بی هزینه ای مثل فالو کردن صفحات اجتماعی یا معرفی شما به دوستان خودشون دوباره اجازه رقابت رو به اونها بدید یا امتیاز بیشتری در اختیارشون بذارید تا وضعیتشون در جدول بهتر بشه و حتما از جوایز نفیسی رو برای رتبه های برتر جدول در نظر بگیرید. در یکی از کمپین های گیمیفیکیشنی که سورچی برای یک رستوران کوچک و ناشناس طراحی کرد در یک کمپین بازی محور که در خصوص غذاهای آن رستوران بود رتبه های کاربران در جدول با دعوت دوستانشون در جدول رتبه بهتری بدست می آوردن . در این کمپین در طی 2 هفته و بدون تبلیغات و تنها با قدرت ریفرال کمپین بیش از 1000 نفر شرکت کردند که 40 درصد آنها از دعوت دوستان وارد کمپین شده بودند.
هوادار،تشویق کننده و طرفدار کاربر باشید
اهدا جایزه،مدال و نشان ها یکی از پایه ای ترین تکنیک های گیمیفیکیشن هستش،اما هنگام اهدا این جوایز کاری کنید که اونها حس کنند و شما به عنوان برگزار کننده این مسابقه و چالش در کنار اونها هستید و اونها با خودشون برای بردن جایزه و مقام بهتر در رقابت هستند و نه با شما ،پس شما میتونید با اهدا جوایز و نشان ها به شکل غیر قابل پیش بینی و با شکوهی کاری کنید اونها حتی بیش تر از قبل هم با شما ارتباط برقرار کنند و به نوعی شما رو توی تیم خودشون ببینند. بهترین نتیچه در کمپین های بازیوارسازی و بازهای تبلیغاتی در زمانی کسب میشود که کاربران با خودشان در تقابل باشند و سعی کنند عملکردخودشون رو بهبود ببخشند.
استفاده از مکانیزم پیش بینی ناپذیری در سیستم گیمیفیکیشن
میخواهید چالشی برگزار کنید که همه برنده باشن(ازجمله خود شما به عنوان برگزار کننده) اینجاست که گردونه شانس وارد میشه و با نشون دادن آنی جوایزی که کاربر ها برنده شدن همه چیز رو برای شما ساده میکنه و با یه رابطه برد برد بین شما کاربر پل میزنه اما نباید از هیجان کاربر با اطمینان دادن بهش که در نهایت چیزی برنده میشه یا هرچند بار که بخواد میتونه گردونه رو بچرخونه کم کنیم،جایزه هایی با ارزش های متفاوت توی گردون بذارید دو یا سه بار به کاربر اجازه چرخوندن بدید تا شانسش رو برای گرفتن جایزه بهتر در دور دوم یا سوم امتحان کنه هیجان زده باقی بمونه،حتی میتونید ازش بخواهید تا برای شانس مجدد کمپین شما رو با دوستان خودش به اشتراک بذاره. بازی های تبلیغاتی شانسی مثل گردونه شانس ، بازی پلینکو و گل یا پوچ و اسلات ماشین و … بیشترین میزان محبوبیت و جذابیت رو بین کاربران دارن و بیشتر در کمپین های بازیوارسازی و بازی های تبلیغاتی مورد استفاده قرار گرفته میشوند.
یک داستان جذاب برای مسیر مسابقه یا بازی انتخاب کنید
داستان ها علاوه بر معنی که به چالش شما اضافه میکنند تاثیر مستقیمی روی رفتار کاربر با شما و کمپین تون داره،داستان خوب علاوه بر برانگیختن بیشتر حس کنکجکاوی در کاربران برای دانستن پایان،باعث میشه که کاربر خودش رو جای شخصیتی قرار بده که در واقع مسیر این داستان رو رقم میزنه و خودش رو جای قهرمان داستان ببینه.
داستان مسیر شما و بازیکن ها رو بهم گره میزنه و باعث میشه توی مسیر چالش این مسابقه باهمدیگه ارتباط عمیقی برقرار کنید.
20 نمونه از شرکت هایی که از کمپین های گیمیفیکیشنی استفاده کرده اند
AccorHotels
برنامه Accor Live Limitless (ALL) نقاطی به کاربران ارائه میدهد که میتوانند برای اقامتهای آینده یا خدمات متنوع استفاده کنند. این برنامه با ارائه جوایز برای استفاده از خدمات هتلها و ثبتنام در برنامهها کاربران را تشویق میکند. همچنین با ارائه تجربهای شبیه به بازی، مشتریان را به مشارکت بیشتر ترغیب میکند.
Alleyoop
این برنامه آموزشی با استفاده از مدلهای بازی به کاربران کمک میکند تا مفاهیم ریاضی را به شیوهای جذاب و تعاملی بیاموزند. مسابقات و چالشهای مختلف به دانشآموزان کمک میکند تا به یادگیری علاقهمند شوند و فرآیند آموزش را جذابتر میکند.
BBVA
این بانک اسپانیایی با استفاده از گیمیفیکیشن به مشتریان خود امتیازات و جوایزی اهدا میکند. کاربران با استفاده از خدمات آنلاین بانکی مانند انتقال وجه یا پرداخت قبوض، میتوانند امتیاز کسب کرده و از مزایای مختلف بهرهمند شوند.
Beat the GMAT
این پلتفرم آموزشی برای دانشجویان MBA طراحی شده است و با ارائه چالشها و مسابقات متنوع به کاربران کمک میکند تا در آزمون GMAT موفق شوند. گیمیفیکیشن در این پلتفرم باعث ایجاد انگیزه و تمرکز بیشتر در دانشجویان میشود.
Duolingo
Duolingo یکی از محبوبترین برنامههای آموزش زبان است که با استفاده از مدلهای بازی به کاربران احساس موفقیت میدهد. با انجام تمرینات و تکمیل دروس مختلف، کاربران میتوانند امتیاز کسب کرده و به مراحل بعدی پیشرفت کنند.
Fitbit
این برنامه فیتنس با استفاده از نقاط و جوایز به کاربران انگیزه میدهد تا بیشتر فعالیت کنند. کاربران میتوانند اهداف روزانه خود را تعیین کنند و با انجام تمرینات مختلف به جوایز و امتیازات دست یابند.
Nike Run Club
این برنامه با استفاده از مدلهای بازی به کاربران انگیزه میدهد تا بیشتر ورزش کنند. کاربران میتوانند با دویدن و رکابزدن امتیاز کسب کنند و با دیگر کاربران رقابت کنند.
KFC
KFC با استفاده از کمپینهای بازیمحور به مشتریان خود جوایز و تخفیفهای ویژه ارائه میدهد. این کمپینها باعث افزایش تعامل و مشارکت مشتریان با برند میشود.
M&M
کمپینهای گیمیفیکیشن M&M با استفاده از بازیها و چالشهای مختلف به کاربران تجربهای جذاب و تعاملی ارائه میدهد. کاربران میتوانند با شرکت در این بازیها جوایز مختلفی کسب کنند.
Coca-Cola و Nescafé
این برندها با استفاده از مدلهای بازی به مشتریان خود اجازه میدهند تا با هر خرید امتیاز کسب کرده و به جوایز مختلف دست یابند. این کمپینها باعث افزایش وفاداری مشتریان میشود.
Pepsi Max
Pepsi Max با استفاده از کمپینهای گیمیفیکیشن به مشتریان خود تجربهای جذاب و تعاملی ارائه میدهد. کاربران میتوانند با شرکت در بازیها و چالشها امتیاز کسب کنند و جوایز ویژه دریافت کنند.
Starbucks
برنامه Starbucks Rewards به مشتریان خود اجازه میدهد تا با هر خرید امتیاز کسب کنند و از جوایز مختلف بهرهمند شوند. این برنامه باعث افزایش وفاداری مشتریان و تکرار خرید میشود.
Headspace
برنامه مدیتیشن Headspace با استفاده از مدلهای بازی به کاربران انگیزه میدهد تا بیشتر مدیتیشن کنند و سلامت ذهنی خود را بهبود ببخشند. کاربران میتوانند با انجام تمرینات مختلف به سطوح بالاتر دست یابند.
Uber
Uber با استفاده از گیمیفیکیشن تجربه حمل و نقل را جذابتر میکند. کاربران میتوانند با استفاده از خدمات مختلف امتیاز کسب کنند و از تخفیفها و جوایز ویژه بهرهمند شوند.
LinkedIn
LinkedIn با استفاده از مدلهای بازی به کاربران خود اجازه میدهد تا شبکههای حرفهای خود را گسترش دهند و به موفقیتهای شغلی بیشتری دست یابند. کاربران میتوانند با تعامل بیشتر و شرکت در بحثها امتیاز کسب کنند.
Classcraft
این پلتفرم آموزشی کلاس درس را به یک دنیای بازیمحور تبدیل میکند و دانشآموزان را به یادگیری بیشتر و تعامل فعال ترغیب میکند. معلمان میتوانند با استفاده از گیمیفیکیشن کلاسهای خود را جذابتر کنند.
Epic!
این کتابخانه دیجیتال برای کودکان با استفاده از بازیها و چالشهای مختلف به کاربران انگیزه میدهد تا بیشتر مطالعه کنند. کاربران میتوانند با خواندن کتابها امتیاز کسب کرده و به سطوح بالاتر دست یابند.
Nike+
برنامه Nike+ با استفاده از مدلهای بازی به کاربران انگیزه میدهد تا بیشتر ورزش کنند و سلامت خود را بهبود ببخشند. کاربران میتوانند با انجام تمرینات مختلف امتیاز کسب کنند و با دیگران رقابت کنند.
Habitica
این برنامه روزمرهها را به بازی تبدیل میکند و کاربران را به ایجاد عادتهای مفید و مثبت ترغیب میکند. کاربران میتوانند با انجام فعالیتهای روزمره امتیاز کسب کنند و به سطوح بالاتر دست یابند.
Google Maps
Google Maps با استفاده از مدلهای بازی به کاربران انگیزه میدهد تا بیشتر کاوش کنند و به نقاط مختلف سفر کنند. کاربران میتوانند با استفاده از این برنامه امتیاز کسب کرده و به جوایز ویژه دست یابند.
امیدواریم این مقاله براتون مفید بوده باشه.
علی احمدی
03/10/01 17:13سلام، برای راه اندازی کمپین گیمیفیکیشن چطوری ، شما به ما ایده هم میتونید بدید؟